30 jun 2022 | Pressmeddelande

Volkswagen och Siemens investerar i Electrify Americas ambitiösa expansionsplaner

Volkswagen-koncernen och Siemens gör gemensamma investeringar på 450 miljoner USD i nätverk för snabbladdning i USA och Kanada.

  • Aktieinvesteringar på 450 miljoner USD stöder Electrify Americas expansionsplaner i USA och Kanada
  • Siemens är den första externa investeraren i Electrify America LLC och blir ny aktieägare, i linje med företagets åtagande att påskynda övergången till hållbar mobilitet
  • 2,45 miljarder USD post-money-värdering för Electrify America bekräftar Volkswagens framgångsrika e-mobilitetsstrategi i Nordamerika
  • NEW AUTO: laddning och energi är Volkswagen-koncernens strategiska grundpelare och kärnverksamhet

Volkswagen-koncernen och Siemens stödjer de ambitiösa expansionsplanerna för Electrify America, LLC – det största publika nätverket för ultrasnabb laddning av elbilar från alla tillverkare i Nordamerika. Volkswagen investerar tillsammans med det ledande globala teknikföretaget Siemens, 450 miljoner USD, och värderar Electrify America till 2,45 miljarder USD. Siemens blir genom sin finansieringsarm Siemens Financial Services (SFS) minoritetsägare i Electrify America med en låg tresiffrig investering i miljoner USD och kommer att ha en post i styrelsen.

Med Siemens får Electrify America sin första externa investerare samt en viktig strategisk teknikpartner. I linje med Volkswagens strategi NEW AUTO kommer detta steg att accelerera bekvämlighet, kvalitet och utbyggnad av den publika laddinfrastrukturen i USA och Kanada.

Thomas Schmall, teknikansvarig ledamot i VW AG:s koncernledning och vd i Volkswagen Group Components:

– Med vår extra investering i Electrify America ger vi e-mobiliteten i Nordamerika ännu ett lyft och växer därmed inom vårt affärsområde laddning och energi. Planen är att mer än fördubbla Electrify Americas laddinfrastruktur till 1 800 platser och 10 000 snabbladdare till 2026. Siemens investering bekräftar vår elektrifieringsstrategi att göra laddning och energilösningar tillgängliga i hela landet – för alla elbilskunder. Siemens är med sin expertis och portfölj en viktig strategisk teknikpartner för oss på den här vägen.

Veronika Bienert, vd för Siemens Financial Services:

– Detta strategiska partnerskap med Electrify America utgör en av Siemens största investeringar i eltransporter och syftar till att skapa ett samverkande ekosystem som driver på införandet av elbilar i hela USA och Kanada. Vår unika förmåga att kombinera finansiellt och tekniskt kunnande bidrar till att uppfylla Siemens åtagande att minska koldioxidutsläppen i viktiga industrier, påskynda övergången till hållbar mobilitet och göra det på ett sätt som är tillgängligt för alla.

Investeringarna från Volkswagen och Siemens Financial Services utgör ett strategiskt partnerskap för Electrify America och Siemens: för det första kommer kapitalinvesteringen att stödja Electrify Americas accelererade expansionsplaner genom tekniska framsteg inom laddnings- och energilösningar för publika, privata och kommersiella erbjudanden. För det andra stärker Siemens satsning det framtida samarbetet mellan Siemens och Electrify America kring teknik och tjänster som ska driva på expansionen av högkvalitativa och tillförlitliga laddningslösningar. Som en fullserviceleverantör av laddningsinfrastruktur för e-mobilitet erbjuder Siemens eMobility hela spektrumet av toppmodern AC- och DC-laddningshårdvara, programvara och tjänster – för allt från bostäder till kommersiella applikationer och depåapplikationer.

NEW AUTO binder samman Volkswagen-koncernens aktiviteter för laddinfrastruktur- och energitjänster

Med strategin NEW AUTO har Volkswagen-koncernen gjort laddning och energi till sin kärnverksamhet. Som ingen annan biltillverkare investerar företaget i utvecklingen av ett öppet, globalt snabbladdningsnätverk. År 2025 planeras omkring 45 000 High Power Charging (HPC)-punkter i Europa, Kina och USA tillsammans med partners. Produktsortimentet omfattar även hela utbudet av laddningslösningar för privatkunder och företag – från företagets egen laddbox och flexibla snabbladdningsstation till laddningstjänster och innovativa, smarta gröna eltariffer. I nästa steg kommer Volkswagen att förankra elbilen som en mobil power bank i energisystemet och skapa mervärde för elbilskunderna.

Bilden visar: ID.4 – Bränsleförbrukning, blandad körning (kWh/100 km): 14,8; CO2-utsläpp, blandad körning (g/km): 0; energiklass: A+++

Pressmeddelandet på engelska finns på Volkswagen Newsroom.